Modern Country Renovation

Langstone, Newport

hover over an image to see the 'before' picture

A view of the kitchen with the white shaker style units, marble worktops and brass lighting. A photo of the same area before the renovation, which was the living room.

An inspired renovation of a country home in need of an update, including the kitchen, hallway and downstairs cloakroom.

The kitchen has been moved from the smallest room on the ground floor to the largest one, which meant taking out a huge stone fireplace. A spacious and stylish kitchen dining room was created, big enough for the whole family to relax in.

A close up of the wall lights above the seating area, switched on and giving off a soft glow. The same view of the chimney before it was taken out to make room for the seating.
A photo of the built in seating with a pale blue tongue and groove back. The big stone fireplace before it was taken out to build the seating.
A photo of an enamel jug on the marble worktop. A photo of the long sideboard which was in the living room before the kitchen was installed.
A close up of the polished brass lighting above the openshelving. The same area when it was a living room.

A bespoke extractor hood was designed along with open shelving to make the best use of the available ceiling height, turning the purely functional into a beautiful focal point for display.

A close up of the navy tiles used as a splashback.
A close up of the three brass ceiling lights over the island. A close up of the fireplace before the seating was built.
A photo of the two pendant lights over the dining table. The seating area and the window before the fireplace was taken out.
A photo showing the brass lights over the island, with the newly painted black French doors in the background. A photo of the French doors before the renovation, with grey full length curtains.
A view of the American style fridge freezer with the cabinetry built around it. A photo of the kitchen window and bare window before the kitchen was installed.

The tongue and groove banquette seating has been designed so the whole family can enjoy a meal comfortably together. Plenty of cushions and flexible lighting options were chosen to create the perfect atmosphere.

A photo of the navy kitchen island with the wooden bar stools underneath. A before photo of showing the back wall of the room and the French doors leading to the garden.
A photo of the new sink area, which has a hammered copper sink and living edge wood shelf for it to sit on. The overlarge pedestal sink before the room was changed.
A photo of the hanging planter light fitting in the downstairs loo. A photo of the old grey lightshade in the downstairs loo.

The downstairs loo is now more spacious, with a back to the wall WC, a smaller sink, and a cistern concealed behind dark blue tongue and groove panelling.
A counter top copper basin placed on a beautiful living edge piece of wood makes a striking sink area, finished off with foxed mirror tiles. Shutters have replaced the net curtains, and a gorgeous light fitting with space for a trailing plant adds softness.

The new sink area with wooden shelf, countertop sink and foxed mirror tiles behind. A photo of the area before, which had a plain mirror and a big star on the wall.
A photo of the blue and white tiles floor in the downstairs loo. A photo of the loo before, with net curtains and a traditional style WC.
A photo of the hallway, with dark blue painted under stairs seating and storage. A photo of the hallway before, which was painted grey and white.

The hallway now has built in seating with storage under the stairs, new lighting and accessories, and a bespoke wine rack.

A close up of the antique brass light and the wine rack under the stairs. The area under the stairs before the built in storage, seating and wine rack were added.
A close up of the black round mirror, with a reflection of the black doors in the hallway. The window in the hallway before, with a grey blind and a grey heart on the wall.
A close up of the industrial style window mirror at the bottom of the stairs. The area was bare before with white painted walls and no decoration.
A view of the hallway showing the wooden radiator and a bespoke roman blind. The same view of the hallway before, which was painted grey and white.

All the doors leading off from the hallway have been changed from grey painted rustic cottage style ones, to a more classic style, painted in a gorgeous off black.

The herringbone flooring has also been carried from the kitchen throughout the ground floor, to increase the sense of space and flow throughout the home, making it feel more restful.

See more of my work below